fredag 23 maj 2014

Zelina 2

Idag har vi jobbat med trolldeg och har skulpterat karaktärer i våran teater. Vi använde också tandpetare för att stötta upp degen.

Recept trolldeg:
2dl Mjöl
1dl Salt
1dl Vatten
1msk Olja

Nästa gång tänkte vi fortsätta med resten  av karaktärerna som ska göras av gips. Och kanske även påbörja manuset.
Vi ska sträva efter bästa resultat!

Detta var sista skapande för denna terminen och snart går vi på lov!

Peace out från SKS :*

Dream big and take no shit nr 2

idag fick vi först jobba med betygskriterier.. snark..
sedan började vi med vårt manus där vi har kommit halvvägs ungefär.
Peace out från dem tre musketörerna!

Dockteater- Jonato 2

Idag under lektionen har vi sett på redovisning fast det var först på lektionen. Sen har vi bara diskuterat för det mesta om hur vi ska göra och ändrat lite i manuset och sånt.
Sen har vi bestämt vilka mål som ska finnas med i denna teatern.

bortlovad 2

Vi har börjat med manuset och gjort klart kurs målen och bestämt vilka kurs mål som ska vara med i denna uppgift.
Nästa vecka tillfälle ska vi fortsätta med manuset och försöka göra klart det.

Karamellkungarna 1

Idag har vi diskutera om vad våran pjäs. Vi har kommit fram till att pjäsen kommer heta Trollskolan. Den kommer att handla om ett troll som heter Rolf, kallas Roffe. Han går i en trollskola och är utanför. Hans klasskamrater vill göra massa elakheter hela tiden medans Roffe är snäll och vill inte göra dom. Roffe, Leffe, Uffe(Rolf, Leif, Ulf). Leffe och Uffe är Roffes klasskamrater och är taskiga mot Roffe. Rufsa är den elakaste av dom alla tjejer i klassen.

Vi arbetade även med kursmålen denna lektionen. Vi bestämde vilka kursmål vi ville ha i vårat arbete och sträva efter. Nästa lektion ska vi diskutera om hur pjäsen ska sluta. Vi kommer även börja göra dockorna om vi hinner klart.

Dockteater 2 Mål och betygskriterier

På dagens lektion kommer ni få ett papper med mål för kursen samt betygskriterier.
Tillsammans i era grupper ska ni nu välja de mål ni tror ni kan uppfylla med dockteater projektet och sedan koppla dessa med betygskriterierna.
I er dokumentation skriver ni sedan ner målen.
Glöm inte att gå tillbaka till förra veckans inlägg för att se vad ni har planerat för idag!
 
Lycka till!!
Jeanette

fredag 16 maj 2014

Dream big and take no shit nr 1

Vår dockteater kommer att handla om tre Disneyfilmer som upplever dagens problem. vi kommer koncentrera oss mest på fördomar och hur det är att vara annorlunda. Vi kommer dela upp pjäsen i tre olika delar för varje karaktärer. Vi har bestämt handlingen och nästa gång blir det manusskrivning! våran målgrupp är dagens ungdomar bara så ni vet.

peace out från de tre vise männen jaoooo!



Zelina 1

Grupp SKS

Zelina

Denna lektion har vi funderat över hur vi vill lägga upp våran dockteater!
Vi har kommit på en idé genom att blanda flera olika Disneyscener och karaktärer. Genom att blanda bokstäverna i de olika Disney figurernas namn har vi kommit fram till att det kommer handla om Zelina.
Teatern är inspirerad av Snövit, Askungen, Törnrosa, Trassel och Frost sedan har vi också lagt in ett inslag från de svenska gudarna.
Vi har 7 lektioner på oss att färdigställa denna uppgift och vi hoppas på att alla kommer gilla den!
Vår målgrupp är barn mellan 8 - 12 år.
Nästa lektion tänkte vi att vi skulle börja göra i ordning dockorna.


Peace out från SKS :*

Bortlovad 1

Vi har kommit fram till vad den ska handla om. Huvudkaraktärerna är Lola och Liona och dem vill gifta sig men Lola är bortlovad till Grogger. Lionas båda pappor Leo och Leotim accepterar att de vill gifta sig men Lolas styvpappa Nacho accepterar det inte! Sen dör Nacho och Grogger och då blev Lolas mamma Lammqueen och kom överens med Leotim som var Leopardkung att Lola och Liona fick gifta sig. Happy Ending.

Nästa vecka ska vi göra manuset och målgruppen är till 13-15 år.

Hur skulle du reagerat och gjort? - Jonato - 1

Just nu sitter vi och funderar hur vår dockpjäs lär gå till. Den idén vi kommit fram till går ut på att de är tre vänner som står rätt nära varandra och en av dem skulle vilja avslöja den tredje att h*n vart otrogen men vågar inte riktigt på hur h*n ska reagera att h*n säger det till den andra vännen.
Och 7 lektioner har vi på oss att fixa ihop denna dockteater. Det vi har bestämt är att det ska vara två tjejer och två killar, men vi har inte bestämt vem som ska vara otrogen i det hela.
Målgruppen årskurs 6 och uppåt.
Planer för nästa lektion: fortsätta med manuset och om vi hinner blir det nog att börja med att fixa i ordning dockorna.

torsdag 15 maj 2014

Dockteater

En dockteater kan användas i många sammanhang, i pedagogiskt såväl som social verksamhet. Man kan använda det för att förtydliga, visa, bearbeta eller helt enkelt underhålla!

Idag ska vi planera våra egna dockteatrar som ni under nästa termin kan ha med er ut på era praktikplatser som ett led i undervisningen.

Ni får själv välja grupper den här gången. Ca 3 pers/grupp. 
Jag vill att vi gemensamt kommer fram till hur mycket tid ni tror att vi behöver för denna uppgiften.
Under tiden vi arbetar med detta lite större projekt vill jag att ni dokumenterar och fotograferar hur det går till att göra en dockteater. 
Ca 10 min/ lektionstillfälle avsätter ni för dokumentation och som ni lägger upp här i bloggen.
Jag vill att ni väljer ett namn på er Dockteater, tex "Tranan" och döper varje blogginlägg med det namnet samt lektionstillfälle. T.ex Tranan 1.

Bra tips på dockteater hittar ni här:
http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/dockteater/

Lycka till!








fredag 9 maj 2014

Enhörning!


 Jag har gjort en enhörning och det jag använde av var
  • sax
  • tidningspapper
  • mjöl
  • salt
  • papper
  • glitter
  • garn
  • olika färger
  • olika penslar
  • två toarullar
  • paljetter

 Syftet men uppgiften var att vi skulle prova på papier mache och lära oss hur man kan göra det svårare eller lättare  beroende på vilken ålder man är i.

Jag har gjort papier mache och då blandar man mjöl, vatten och salt tillsammans så det liknar lite lösare än gröt. Sen rev jag lagom stora bitar av tidningspapper och sedan blåste jag upp en ballong som man sedan ska använda "klistret" jag gjorde av mjöl, vatten och salt och klistra fast tidningsbitarna. man ska inte klistra tidningspapper över änden på ballongen (där du har knutit) Du kommer att förstå sen varför. Man ska minst göra 3 lager på  ballongen med tidningsbitar. Om man vill ha till exempel öron eller ben så ska man med hjälp av klistret och tidning få fast de. Jag klippt av på mitten av en toarulle och använde det som ben för jag ville att det skulle bli ett djur.

Sen ska man vänta tills allt har torkat helt vilket tar ungefär 2 timmar och efter det så gör man sönder ballongen där du inte har lagt något tidningspaper och då ska tidningspappret bli ett skal. Sen bestämde jag mig för att göra en enhörning och då blandade jag två färger så det blev lila. märket på färgen heter maxi crome. Sedan målade jag ögon och klippte näsa som jag täckte hålet med, horn, svans. Klippte hår av garn och limmade på och sedan dekorerade jag med paljetter och glitter dekorerade även på dem ställen jag tyckte det passade.

Detta tog för mig 2 lektioner. Jag tror att detta passar alla åldrar med hjälp av stöd av lärare eller någon vuxen. Kanske inte dem allra minsta barnen. Men de kan säkert måla och dekorera den. Denna uppgift man göra svårare och lättare. kanske genom att sätta på ben.
För att jobba vidare men uppgiften kan man göra ett tema eller jobba mer kanske lägga till vingar till min enhörning.

Vem har sovit i min säng?

Uppgiften var att illustrera en saga eller barnsång med hjälp av naturmaterial och vanligt skol-
material. På detta sätt undersökte vi hur man kan visa en saga på annat sätt än att bara läsa den.
Att bygga en saga är ett sätt att både tolka sagan och utveckla sin kreativa förmåga genom att använda sig av frivilliga material från både ute och inne.
Genom att göra den här övningen gör man en konstruktionslek och då utvecklar man motoriken,
fantasin och man har väldigt kul.
De äldre barnen i förskolan skulle kunna klara av den här uppgiften.

Jag valde sagan om Guldlock och de tre björnarna och bestämde mig för att illustrera scenen där Guldlock sover i björnarnas sängar.
Björnarna och Guldlock gjorde jag av kottar. Pappa björn (till vänster) fick en hatt av blad, armar av piprensare och en pinne som cigarr. Mamma björn (i mitten) fick även hon en mössa av blad. Den lilla björnen fick en mössa av en avklippt ballong. De tre björnarna står och observerar Guldlock när hon sover i sängen som jag gjorde av knäckformar som jag trädde små ballongdelar över.
Själva rummet är gjort av en kartong vars golv jag täckte med grön matta och väggarna med svart papper. Ett försök till fönster gjordes till vänster med piprensare. Att konstruera denna installation tog ungefär två lektioner av Skapande Verksamhet à 1,5 timma.

Imse vimse spindel

 

Denna uppgift gick ut på att illustrera en saga eller sång med hjälp av saker som har hittat ute och även pärlor och paljetter. Detta var en konstruktionslek och jag, Sanna M och Mikaela valde att illustrera Imse vimse spindel för att det var lätt att hitta material, eftersom det räckte att vi gick utanför skolan, plus att vi hade en bra idé om hur vi kunde illustrera denna sång. Vi använde oss av barr till själva nätet och benen till spindeln, Maxicrom-färg för att måla barren, kotte som fick bli spindeln och pärlor och paljetter som illustrerade saker som fastnat i nätet.
Denna uppgift tog nästan en lektion som är 90 min. Varför det tog så lång tid var för att barren var tvungna att torka innan vi kunde limma fast de.

För yngre barn så kan man, istället för att göra sången med saker och naturmaterial, måla den med papper och penna.
För äldre barn kan man göra liknande uppgift eller illustrera hela sången.
Man skulle kunna utveckla denna uppgift och arbeta med "temat" imse vimse spindel, genom att sjunga sången, illustrera hela sången, spela upp sången med hjälp av varandra.  

Vi fick lära oss att sammarbeta och använda vår fantasi genom att skapa sången med hjälp av olika material.
Mycket rolig uppgift! :)

/Sanna


imse vimse spindel

Imsevimsespindel sången tolkad av mig Mikaela, Sannama och Sanna! :)
Denna uppgift gick ut på att vi fick en saga eller barnsång och så skulle vi kunna skapa en bild av det med hjälp av saker från naturen nära till skolan, vi målade barren svarta med färgen Maxicrom och använde oss även av lite pärlor för att illustrera saker som fastnat i nätet och vatten droppar. Syftet med denna uppgift var att vi skulle kunna skapa vår egen bild av imsevimsespindel visan, lära oss att jobba i grupp och även att man kan använda olika saker i naturen att skapa med.
 
Denna uppgiften tog en lektion att göra. (80min)
 
Det man skulle kunna göra för att utveckla denna uppgifta hade varit att man kunde ha tagit många papper för att visa hela sången inte bara en del av sången, man hade också kunnat sjungit den medans man visar.



Fingerfärg

Under en lektion,som är 90 min lång, prövade vi på att måla med fingerfärg. Vi använde oss utav färgen Mixcolor i olika kulörer.Vi blev tilldelade var sin månad och skulle tolka den tilldelade månaden på vårat egna sätt. Sedan hängdes dessa upp i klassrummet.

Denna bilden är min tolkning av november. 
Syftet med denna övningen var att lära sig använda fingrarna till att skapa, och få klarhet i att man kan måla på olika sätt, inte bara med penslar.

När vi gjorde dessa bilder så använde vi, som sagt, mixcolor i olika kulörer och ett vitt papper. Även ett papper för att hälla upp färgen på. Vi hällde först upp de färger vi ville ha i olika mängder på ett papper. Sedan doppade vi fingret alternativt handen i färgen och skapade det mönster eller den bild vi ville skapa och tryckte sedan på pappret.

Denna metod skulle jag kunna säga att barn från 2 år och uppåt skulle klara. Just att doppa handen eller fingret är något som de flesta klara av, så länge man har en hand eller fingrar. Om personen i fråga inte skulle ha detta skulle man kunna anpassa uppgiften så att personen kan använda någon annan kroppsdel eller liknade. Man behöver alltså inte ha fingrar eller hand för att göra detta, men då kallar man kanske inte det för fingerfärg utan kanske tryckfärg eller liknade.

Just att detta är en sån simpel uppgift som mer eller mindre alla klarar av att vara delaktiga i, gör att just alla kan känna sig delaktiga! Även personer med nedsatt rörelseförmåga kan klara av att göra detta, dock kanske med hjälp att doppa i färgen och nå pappret osv.

Detta är väggen med en del av bilderna.
Så jag tycker att denna uppgift var väldigt bra, just för att det går att göra med så många olika personer.

/Yasmine

Välkommen till tomtens hus

Vi skulle skapa något utifrån att välja en saga eller sång. Vi skulle sedan utveckla sagan/sången och arbeta med naturmaterial samt materialet som fanns här i skolan. Denna uppgift skulle vi göra för att se hur man kan utveckla sagor och barnsånger och se hur man kan anpassa aktiviteten till vilken åldersgrupp man har. Det jag skapade tror jag de äldre barnen i förskolan klarar av. Man kan på något sätt alltid spinna vidare på en aktivitet och göra den möjlig för så många olika människor som det går. Det innebär att alla kan göra detta, oavsett ålder och/eller funktionsnedsättning. Det är bara att anpassa svårighetsgraden till individen. För små barn kan det räcka med att få höra saga/sången och få måla sagan på sitt sätt på ett vanligt papper. För funktionsnedsatta personer kan det vara att få materialet till sig och sen få skapa på sitt sätt. Alla kan skapa.

Detta är en konstruktionslek. Konstruktionslek innebär att man skapar något med olika material. Man utvecklar motoriken och fantasin.

Materialet fick vi välja, men man skulle ha naturmaterial med i sin skapelse. Jag valde att skapa sången "I ett hus vid skogens slut" på papper. Det tog ungefär en lektion (1,5 timme), det som tog tid var att inhämta naturmaterial och att sedan limma. Limmet var inte anpassat för barr och trä, så sakerna ramlade av om man rörde pappret. Materialet jag använde var: Papper, naturmaterial, vattenfärg, lim, filt.

Detta är en fantasifull uppgift som utvecklar ens kreativitet.

Liten Tomte Tittar Ut

I ett hus i skogens slut tolkad av mig Sannama, Mikaela och Sanna.
Denna uppgift gick ut på att tolka en saga eller barnvisa och skapa den på ett papper med hjälp av material vi hittade ute i naturen i närheten av skolan och även lite filttyg, kork och bomull. 
Syftet med denna uppgift var att lära oss hur man kunde jobba med konstruktionslek och även jobba ihop i grupp och komma fram till hur man ska lägga upp arbetet. 

Vi gjorde så att vi bestämde vilken visa vi ville illustrera och gick ut och samlade ihop material. Vi kom in och planerade arbetet, vi använde limpistol för att fästa stenar med mera. 
Uppgiften tog ungefär en timma att göra.

Denna uppgift skulle man kunna göra med barn från 4 år upp i alla åldrar. Man kan förenkla och man kan försvåra uppgiften för att anpassa den till alla olika människor. 
Men små barn kan man hjälpa till mer och låta dem illustrera lite friare. Med äldre kan man ta svårare låtar och inte bara barnvisor.

Man kan arbeta vidare med den genom att i grupp framföra på något sätt vad du och din grupp gjort eller så får de andra gissa vilken visa/saga du illustrerat.

Resultatet ser du längst upp i inlägget.

Tack för mig och ciao! :)

Sinnesflaskor!

Vi fick i uppgift utav vår lärare att gör en så kallad Sinnesflaska.
Vad en sinnesflaska gör: den lugnar ner en på något sätt, att om man är stressad kanske man kan ta och kolla på den eller greja med den.
Varför vi gjorde det var att vi skulle testa på och gör någon slags lugnande grej och då blev det en sinnesflaska.
Hur vi gjorde den, vi satt i flera grupper och gjorde detta, och gjorde 4 stycken flaskor med olika färger med glitter och andra olika små motiv som man ville ha där i.
Först hällde vi i vatten i en flaska sedan någon slags färg som heter marmorerings färg men det går även bra att använda karamellfärg. Detta tog då en lektion om inte halva lektionen att göra. Denna sinnesflaskan skulle passa mest för dem som är stressade ofta så som för stora och små, åldern spelar nog inte så stor roll
För små kanske den är rätt fascinerande att se och hålla på med.

fingerfärg

Vi måla med fingerfärg för att lära oss att skapa på ett annat sätt än bara med penna och pensel. Det var mycket roligt och det var fritt att göra vad man ville. Vi fick bestämma vilken månad vi ville beskriva/rita. Jag valde juni och målade därför en midsommar teckning. Vi använde oss av Mixcolor, en tjockare målarfärg. Jag gör gärna om det igen.
detta anser jag vara en uppgift som alla barn kan göra mer eller mindre. Kanske inte så lätt för dem allra minsta att måla efter en månad. Men om dem hade fått målat fritt så hade det inte vart några problem. Man skulle kunna utveckla denna uppgift genom att använda kanske saker från naturen för att illustrera en månad. tex pinnar, kottar eller löv. En höst månad kan man använda sig av mycket löv som faller.

Fingerfärg

Vi målade med fingerfärg för att lära oss att skapa med fingrarna. Det var roligt tyckte jag dock lite äckligt. Vi använde oss av mixcolor färg för det är en vattenbaserad och gift fri färg. I början av denna lektionen fick vi var sin månad som vi sedan skulle måla en bild till. Jag fick månaden maj och då tänkte jag att man kunde måla  en valborgs brasa. Eftersom det har med maj att göra för att man firar in våren. När vi målade använde vi fingrarna och skapade en bild och blandade olika nyanser av färg i min teckning.

Att göra fingerfärg kan ta lång tid men också kort tid. Det beror helt på vad du ska måla. Om man lägger ner mycket tid på sin teckning så tar det längre tid eller om du har en mer avancerad målning du ska göra som tar lång tid att måla. Men det jag målade det tog cirka 40 min om man räknar med fram och bort plockning också.
 Jag tycker att denna uppgiften passar alla åldrar även om du är ungdom eller vuxen så kan du fortfarande skapa med fingerfärg bara att du kanske gör lite mer avancerade målningar än vad ett barn gör när de målar med fingerfärg. Men visst så passar denna sorten av skapande bäst på barn i mellan 3-7 år kan jag tänka mig.  Att jobba vidare med denna uppgiften kan vara att man använder sig av annat material också som exempel vis gräs för att förstärka gräset extra mycket. Eller om du kanske har målat ett djur av fingerfärg och då går ut i naturen och letar efter fjädrar som man sedan kan sätta på. Detta kan vara en bra sak om du kanske jobbar med funktionshindrade eller med barn för att de ska kunna känna och få en känsla av hur själva gräset eller djuret känns.

 

Papier Maché

Papier Matché är ett material som består av papper och lim, det kan användas för att bygga och tillverka olika figurer. Det limmet vi använde var gjord av vatten och mjöl, man kan använda tapetklister också men om man vill göra limmet själv så är vatten och mjöl bäst.

Hur man gör Papier Matché;
Man behöver tidningspapper, servetter eller omslagspapper. Ej blankt papper. Varmt vatten, Tapetklister eller eget klister, elvisp eller hushållsmixer, sil.
Vi tog först en liten hink med vatten och mjöl och blandade det med en sked tills det såg ut som gröt ungefär. Sen så rev vi sönder tidningspapper i normal stora bitar, riv helst bort raka kanterna. Blåste upp en ballong i den storleken som man ville ha och sen var det bara att börja och ta tidningsbitarna en för en i hinken med klistret i och sätta fast det på ballongen. När man har klistrat fast all tidningsbitarna så det täcker ballongen, ha helst 3 lager med tidningspapper på ballongen. När man har gjort det ska man spränga ballongen, så därför är det bra att man sparar en bit av ballongen när man klistrar på tidningspappret. När man har gjort det så ska man klistra på mer tidningspapper över det hålet och sen börja måla och forma det till ett djur, t.ex. en gris. När det har torkat så klart och det tar ca 2 timmar.

Vi gjorde detta för att lära oss den tekniken och det tog ungefär 3 lektioner för oss att göra en sådan här. Jag tror att sådana som är minst 5-6 år skulle klara av att göra detta.

Här är ett recept på papier-maché:

- Blanda 1 l urkramad pappersmassa med:
- 1/2 dl krita.
- 1/2 dl tapetklister.
- 1 msk linolja.
- Rör om/knåda ordentligt.
- 1/2 dl torrt tapetklister strös över blandningen.
- Knåda blandningen med handen.



Sagoberättelse i bildform



Målet med denna uppgiften var att man skulle få en låt eller berättelse och sedan återberätta den i bildform på ett skapande sätt! I min grupp fick vi barnvisan trollvisan, vi delade upp bilden i fyra delar efter sångens handling. Vi hade även med texten så man kan sjunga med i visan om man vill. 

Ett krav med uppgiften var att mestadels av materialet vi använde bestod utav saker från naturen. Så för att göra detta gick vi först ut och samla på oss material, vi använde oss utav löv och grenar från naturen sedan tog vi tuschpennor, paljetter och tyg inifrån. 
Detta verk tog en lektion och vi dela upp vårat arbete så vi gjorde hälften var.  jag tror detta skulle passa alla, jag tyckte det va väldigt roligt och de tror jag dom i lägre och äldre ålder också skulle tycka. Det var inte så svårt och man kan göra de lättare eller svårare för sig om man vill.  Tror även de skulle passa funktionsnedsatta eftersom uppgiften mest går ut på och måla och klistra. 

För att jobba vidare med uppgiften hade man kunnat ha högläsning/sång för varandra om sina visor. Man hade även kunnat visa bilden så hade resten av gruppen fått gissa vilken visa man försökte illustrera. 

Papier-Maché

Papier-maché 

Vi har gjort en uppgift som kallas Papier-Maché, det innebär att man använder tidningspapper och någon sammanbindande vätska, t.ex. lim eller tapetklister och en ballong.

Man ska då riva tidningspapper i bitar och fästa på den uppblåsta ballongen med t.ex tapetklistret och låta det torka. Desto fler lager man gör desto hårdare och bättre blir skalet, låt det gärna torka några dygn. När man har gjort ungefär 3 lager så smäller man ballongen och då är skalet redo att målas eller att klistra på andra figurer på den.

När vi gjorde uppgiften tog det ungefär 2 lektioner eftersom vi lät klistret torka och gjorde några extra lager på den + att vi målade den en lektion . 

Syftet med denna uppgift var att få oss elever att pröva ännu en teknik av skapande verksamhet och att lära oss för att vi ska kunna lära ut till våra elever en dag.

Själv gjorda leksaker

Denna uppgiften så förklarade våran lärare att vi skulle göra ett typ av spel att lek lite med tanken.
På denna bilden använde vi en färg som heter Maxicrom, vanlig ägg kartong, glitter, pärlor och trä hjul man kan skapa ett jätte bra och roligt spel. Detta spelet går ut på att få dom färgade hjulen i samma färg som groparna är i genom att kast hjulen.Väldigt enkelt och roligt spel. Det är för 4-8 åringar.